Halálos játék terjed a Facebookon? -Az ivós játékba már öten haltak bele világszerte. Miért és hogyan?

2014. február 20., csütörtök in , , , , by


A 20 éves brit férfi vélhetően az ötödik áldozata a „NekNominate” nevű őrületnek, ami itthon is felkapott lett a napokban. A játékot általában egy korsó sörrel játsszák, amit húzóra kell meginni. Ha egy ilyen Facebook-videóban bejelölnek, 24 órád van arra, hogy magadról is kirakj egy ugyanilyet (különben nem tartanak majd menőnek, de itthon az is hozzátartozik, hogy egy láda sörrel tartozol a kihívódnak, ha nem csinálod meg). A játék mégsem annyira mókás, mint amilyennek először tűnhet.

Bradley Eames úgy gondolta, túlteljesíti társait, és majdnem egy liter gint ivott meg húzóra, miután azt mondta barátainak, hogy „így kell inni”. Négy nappal később holtan találtak rá otthonában.



Az egyébként remek rögbijátékos (azóta az internetről törölt) videóját a nyomozás részeként a rendőrség is megnézte. A boncolás során nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy ez okozta a halálát, több vizsgálatra van még szükség.

Ez a haláleset az ötödik a sorban, amit valószínűleg a vírusszerűen terjedő videók okoztak. A felvételek akár arra is ösztönözhetnek egyeseket, hogy megpróbálják túlszárnyalni egymást, és ne csak egy korsó sört gurítsanak le. Eames február 6-án vette fel, ahogy két korsó (nem teljesen megtöltött), teafilterekkel kevert Gordon’s gint dönt magába.


A kamerába nézve így szólt: „Srácok, nézem ezeket a NekNominate videókat, de nem valami jók, úgyhogy vettem magamnak egy kis gint, megmutatom, hogy kell inni.”

Ahogy megitta az első korsóval, már öntötte is ki a másodikat, miközben a kezei vészesen remegtek. Gyorsan megitta azt is, majd a kamerához fordult, felmutatta hüvelykujjait és így szólt: „Jó szórakozást!”
Barátai és családja – édesanyját beleértve – figyelmeztették, hogy veszélyes a mutatvány. Egy barátja ezt írta: „Ebbe már belehalt valaki. Soha többet ne csinálj ilyet.” Bradley azt válaszolta, nem fog, de „meg kellett mutatnia, ki a főnök”. Anyja, Nicola is írt: „Idióta! Tudod, mennyire veszélyes ez? Szerintem ki kéne dobnod a taccsot!”




Néhány napra rá megérkeztek a család és barátok gyászoló kommentjei is. A család egyik barátja a Sunday Mirorrnak azt nyilatkozta, hogy vélhetően az ivós játék okozta Bradley halálát, de hozzátette: a család még vár a halottkém vizsgálatára.





A korábbi áldozatok Stephen Brookes és Isaac Richardson is azután haltak meg, hogy nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak. A rendőrség vizsgálja, hogy ez a játék vezetett-e a cardiffi Stephen Brookes halálához. Ő is ugyanazon a napon hunyt el, miután egy liter vodkát ivott meg.

Dr. Zacher Gábor toxikológus véleménye: 

"Óriási különbség van aközött, ha valaki egy korsó sört, vagy pedig egy korsó tömény italt, például gint hajt fel egy húzásra" - mondta  dr. Zacher Gábor toxikológus. Utóbbiban ugyanis négyszer annyi alkohol van, így ez az alkoholmérgezésnek olyan súlyos esetét jelenti, ami akár halálos is lehet. A helyzetet súlyosbítja, hogy ebben a "játékban" egy húzásra hajtják fel az alkoholt, ha ugyanis időben elnyújtva fogyasztanák, a hatása sem lenne ennyire durva.

Amikor valaki ilyen nagy mennyiségű alkoholt juttat be a szervezetébe, ez többféleképpen is az illető halálát okozhatja - tette hozzá a toxikológus. Ennyire súlyos mérgezésnél a szervezet komplex működése is felborulhat, de jelentkezhet például szívritmuszavar is, ami önmagában is halálos lehet. Nem is beszélve arról, ha valakinek a saját hányadéka zárja el a légcsövét, és megfullad, vagy - mivel elveszíti az egyensúlyérzékét - megbotlik, és például betöri a fejét.

Azt, hogy az alkoholból mennyi a halálos adag, nagyon nehéz megmondani, mivel ez mindenkinél más és más. "Voltak olyan betegeim, akik 5-6 ezrelékes alkoholszinttel is elbírtak, mások már 2,5 ezrelékbe belehalnak" - tette hozzá Zacher Gábor. Kiemelte, hogy ezt a játékot főleg fiatalok játsszák, akik "nincsenek edzésben". Egy olyan ember szervezetét, aki napi rendszerességgel fogyaszt komoly mennyiségű alkoholt, sokkal kevésbé viseli meg egy ahhoz hasonló krízis, mint amilyennek például Eames kitette a saját testét.

Megosztás

Halálos játék terjed a Facebookon? -Az ivós játékba már öten haltak bele világszerte. Miért és hogyan?



Hozzászólások

Hírdetés

Olcsón jót: Silverpc.hu

-

Translate

Üzemeltető: Blogger.
Tetszik?

Megosztás