Pár nap és jön az ezüst 10.000 Forintos

2014. május 21., szerda in , , , , by

A Magyar Nemzeti Bank alapításának 90. évfordulójára 5 ezer darab 10 ezer forintos ezüst emlékérmét bocsátanak ki, emellett készül még 5 ezer darab 2 ezer forintos emlékérme is rézből. A tízezres emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme elő- és hátlapjának díszítő motívumai, az alkalmazott betűtípusok a Magyar Nemzeti Bank alapításakor, 1924-ben kibocsátott részvényeken szereplő egyes motívumokat, betűtípusokat idézik.

A rézötvözetből (75 százalék réz és 25 százalék nikkel) készülő kétezres hasonló nagyságú és mintája is - kivéve természetesen az értékjelzést - megegyezik a tízezresével. 2014-től minden nemesfémből készült emlékérme olcsóbb alapanyagú színesfém változatát is kibocsátják, hogy a kisebb keretből gazdálkodó gyűjtőknek is kedvezzenek. Annak ellenére, hogy ezek emlékpénzek, a törvény szerint akár fizetni is lehet velük a névértéküknek megfelelő összegben. Persze, erre nemigen van példa a gyakorlatban, hiszen az idő előrehaladtával általában a névértéküket meghaladó az ilyen érmék forgalmi értéke.

Az idei évben a következő emlékérméket fogja még kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank:











Az emlékérme előlapján, a felső érmemezőben virágmotívumokkal körülvett címeres sáv ábrázolása látható, alatta az emlékérme bal szélén a "BP." verdejel, jobb szélén a "2014" verési évszám olvasható - írja a napi.hu. Az emlékérme középvonalán, ívelve a "MAGYARORSZÁG" felirat, alatta két vízszintes sorban a díszítő motívummal körülvett "10 000" értékjelzés és - díszes keretben - a "FORINT" felirat olvasható.


Az emlékérme hátlapján a Magyar Nemzeti Bank épülete Bank utca felőli részletének ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, alatta középen - díszítő motívummal keretezve - az "1924" évszám olvasható. Az emlékérme szélén, a felső körirat alatt, jobb oldalon Kereszthury Gábor tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme elő- és hátlapjának díszítő motívumai, az alkalmazott betűtípusok a Magyar Nemzeti Bank alapításakor, 1924-ben kibocsátott részvényeken szereplő egyes motívumokat, betűtípusokat idézik.


Megosztás

Pár nap és jön az ezüst 10.000 Forintos



Hozzászólások

Hírdetés

Olcsón jót: Silverpc.hu

-

Translate

Üzemeltető: Blogger.
Tetszik?

Megosztás